liście lecą z drzew,
a ja układam biały wiersz ;)
Uwielbiam polską złotą jesień, gdy żółte liście ścielą grubą warstwą ziemię, dzieci zbierają kasztany po parkach a ostanie ciepłe promienie słońca grzeją policzki nad jeziorem. Z jesienią najbardziej kojarzy mi się zapach pieczonego jabłka z cynamonem, dlatego w przypływie dobrego nastroju ( i gości) postanowiłam upichcić tartę jabłkowo - cynamonową.
Spód:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 100 g margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Nadzienie:
- 1 jajko
- duzy jogurt naturalny najlepiej gęsty
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
-1 łyżka cukru
4 duże jabłka.
Składniki na ciasto ugniatamy dokładnie by się dobrze ze sobą scaliły. Formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na 30 minut (można na dłużej, ciasto będzie smaczniejsze)
Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plastry.
Składniki na nadzienie mieszamy w wysokim naczyniu na gładką masę (możemy zmiksować).
Ciastem wykładamy formę, nakłuwamy spód widelcem. Układamy plastry jabłek, zalewamy masą jogurtową i wstawiamy do rozgrzanego do 180 C na 40 minut.
Smacznego :)
Apetycznie wygląda:-)
OdpowiedzUsuń